jueves, 6 de febrero de 2014

UGT-INFORMA = CARTA OBERTA AL ALCALDE DE BARCELONA

Per què Sr. Alcalde? Per què ho fa així? Així no val!

Vostè fa molts anys que fa política. I vostè fa molts anys que és honest. I vostè fa molts anys que treballa per aquesta ciutat , i que diu que l’estima, i que l’estima de veritat, però només fa uns pocs anys que la mana, que la governa.

I nosaltres, les seccions sindicals que conformem la majoria del Comitè d’Empresa de BSM, i els treballadors y les treballadores que la composem, en fa molts anys que també treballem per a la ciutat, i que diem que l’estimem, i que l’estimem de veritat, i li volem dir en aquesta carta que si vostè si és veritablement honest , no ho pot fer-ho així. No seria just. I vostè vol ser just.

I ens expliquem:
Vostè fa molts anys que ha ajudat a fer del sistema públic català un referent a tot el mon. A la sanitat, a l’escola, a nivell català, però també en els serveis públics d’aquesta ciutat. L’hem escoltat el que pensa del servei públic moltes vegades a la seu del nostres sindicats i a la tribuna de les escoles de negoci, i a la cadira del ajuntament, primer a la oposició i ara com Alcalde. Sigui coherent i no destrossi l’empresa pública ara que governa la ciutat. 

Vostè ha trobat una empresa pública com BSM que funciona. Que ha fet bé la seva feina. Que és referent en el seu sector principal: la gestió de serveis públics de mobilitat de la ciutat. Que te aparcaments en soterrani construïts per BSM per a els ciutadans, allà on la iniciativa privada no volia anar perquè eren barris “poc productius”, que gestiona la major  àrea urbana regulada fent-la compatible per als residents i per forans. Però també és referent en la gestió d’instal•lacions lúdiques i esportives. No és veritat  que el feliciten els presidents de totes les Federacions Internacionals que fan els seus Mundials a Barcelona, al Palau Sant Jordi o al Estadi?. Quantes ciutats hi ha que mantinguin actiu i ple d’esdeveniments unes instal•lacions com les Olímpiques o com el Fòrum 15, 20 o 30 anys després de estrenar-les?. I nosaltres, els sotasignats representants dels treballadors i treballadores, juntament amb totes les persones de la plantilla, ens sentim part d’aquest èxit, contribuint des de fa molts anys, però també en aquests darrers anys que vostè és Alcalde, a que la ciutat funcioni, a que els serveis públics de mobilitat i gestió d’instal•lacions siguin els millors.

Busqui’ns exemples de mitjana de gestió en el camp de la mobilitat o de la gestió d’instal•lacions on no siguem tant bons com el millor. Som més cars? Ja li diem nosaltres que no!. Treballem menys hores? No! Som menys productius en termes de resultats? Ja li diem nosaltres que no!. Si pot demostrar-nos que no tenim raó, que hi ha exemples i dades de mitjanes que contradiuen aquestes afirmacions tan contundents que li fem, posi-les sobre la taula. Digui’ns una ciutat del mon que hagi fet un patrimoni de 65 aparcaments soterranis en només 30 anys sense invertir com Ajuntament ni un euro, només amb les rendibilitats dels aparcaments anteriors... i molts d’ells fets als barris on la iniciativa privada no vol anar-hi!. Accepti que nosaltres tenim alguna cosa que veure amb aquest èxit. I sap per què? Perquè hem cregut en la bona gestió pública, perquè hem cregut que si fèiem les coses be teníem futur, perquè hem confiat amb els gestors públics, i amb els bons polítics, perquè volem confiar en vostè i gent com vostè.

I ara ens ve i ens diu que necessita diners  -per un fi molt lloable, això si- i que ens ha de fer petits, que ens ha de concessionar a un privat.  No és mira com ho hem fet en el passat, no veu que en el futur potser li aniria millor si la seva empresa pública fos més gran. Diu que necessita diners i que és la única forma d’aconseguir-los. I demà?. Ens tornarà a fer una nova queixalada? Si hi ha un altre fi lloable demà, si torna a ser Alcalde, ens esquarterarà?. No vol tenir en compte que som aquell sector públic potent, ben gestionat, amb un Comitè d’Empresa compromès, modern, al costat dels ciutadans, amb criteris de gestió d’empresa privada? (tot això ho trèiem d’una conferencia seva a Esade fa uns mesos). No ens faci això. No ho faci així. No ens ho mereixem com a representants ni com a treballadors. Vostè no s’ho mereix com Alcalde. No ho veu que ens posa als peus dels cavalls? No veu que si no ens defensa vostè que és el propietari estem morts? Que demà vindrà vostè o un altre i dirà que en necessita més? Que tothom s’atrevirà a dir: fes més diners ràpids amb BSM... faci-la més petita... conceccioni un altre trosset als privats... i ens matarà... i matarà la gallina dels ous d’or... la gallina que és l’enveja de totes les ciutats del mon, la que li ha construït 65 aparcaments, la que li ha mantingut el Palau Sant Jordi com el primer dia, o la que li ha permès en 6 mesos ordenar el Park Güell.

Per què ho fa? Per què no te en compte tot això que li expliquem? No veu que es el principi del fi? Vol ser vostè, precisament, l’Alcalde que acabi amb BSM?

Fa molts anys que ens deien (i vostè també ho deia als Comitès d’Empresa de Sanitat): “sigueu responsables”, “tingueu seny”, “si no som els millors en tot i sobretot en despesa i gestió ens vendran”, “sigueu moderats”, “ajudeu-me a fer una bona gestió i ens farem grans”.... Nosaltres ja hem complert. I estem orgullosos. Compleixi Alcalde, compleixi vostè amb nosaltres. No destrossi BSM. No ens obri avui la via petita, que demà ens dessagnarà. Deixi’ns seguir fent bona feina, creixent, defensant les condicions de treball sempre, amb fermesa, però sabent que estem compartint un projecte amb els que creuen en el sector públic, com vostè diu. Deixi’ns creure amb vostè. No ens porti a no ens agrada anar, no ens faci sortir al carrer.

Fixis que no li parlem de contractes ni de subrogacions. Perquè ja sabem que ens dirà que no ens preocupem, que tots tenen feina assegurada, que tal com està la cosa ja és molt... i possiblement te raó.  Però tant com la quarantena de companys que diu la Direcció de la Empresa que es subrogaran, com l’exercici de fons, ens preocupa l’esquarterament de demà: si li deixem fer aqueta primera cirurgia de 15 aparcaments segur que demà ens faran una altre, serà una desaparició lenta però segura. Estem convençuts. I no ho permetrem.

Fixi’s també que no li parlem de les raons del perquè fa això. De qui hi ha al darrera d’aquesta operació. De quins interessos, ocults, l’empenyen a vostè a fer-ho. Sap per què? Perquè ho suposem, però no tenim proves. I nosaltres avui, en aquesta carta, només li volem dir allò que n’estem segurs. No volem fer trampes ni utilitzar la demagògia. Volem ser francs i sincers. No volem especular. Tant segurs estem de tot el que li diem, que estem convençuts que vostè, que és honest, sap que tenim raó.

Sap que el pàrkings de BSM, públics, en termes de places d’aparcaments gestionades a Barcelona són un percentatge molt petit del total de la ciutat?  No creu que ja està prou desequilibrat a favor de la gestió dels privats aquest sector? Aquí el binomi públic/privat ja està molt decantat cap el privat... deixi que el petit tros del públic segueixi sent el que marca la qualitat i el prestigi i no ens faci més petits encara.

Acabem com hem començat en el títol: Així no val!. És el inici del fi.

I amb sinceritat: te vostè, Alcalde, als sindicats UGT, CGT, SIA-FESIT, CSIF i USOC, del Comitè d’Empresa de BSM, disposats a seguir al costat de BSM i del Alcalde de la ciutat si creu amb BSM. Si no hi creu, ens tindrà en front. No pot ser d’una altre manera. I vostè segur que ho entén. Segur que ens entén.

Per el Comitè d’Empresa de BSM (UGT, CGT, SIA-FESIT, CSIF, USOC)